inspirerende locatie utrecht

Voorganger – Jan Willem Tamminga

WAT BETEKENT VOOR JOU ‘SAMEN LEVEN’?

Dat we het leven samendoen, dat je zoveel mogelijk samendoet of van elkaar weet. Waar je kan je levens laat overlappen. Waar je raakvlakken hebt dat je elkaar opzoekt in plaats van naar de dingen waarin je afstand creëert daar zit een actie in, dus je moet er wel voor open staan. Je moet ruimte openen.

 

 NAAM:                                        JAN WILLEM TAMMINGA

ORGANISATIE:                        HOPE CHURCH UTRECHT

FUNCTIE:                                   VOORGANGER

LEEFTIJD:                                 37

 

WAAR DENK JE AAN BIJ HET WOORD EENZAAMHEID

Dat is het tegenovergestelde van samen leven. Je hebt eigenlijk geen verbinding met je omgeving. Geïsoleerd zijn van anderen. Als je een bepaald gedeelte van jezelf afsluit of als een ander zich daarvan afsluit.

 

WANNEER VOEL JIJ JE EENZAAM?

Als er een onderwerp is waarmee ik met niemand kan verbinden. Na reis.

 

WAT HEEFT JOU TOEN GEHOLPEN OM JE MINDER EENZAAM TE VOELEN?

Geloof is een zekerheid die ik had om daarmee om te gaan. Ik voel me altijd geliefd. Ik geloof in een bepaalde waarheid en ik voel me nu niet zo, maar ik weet dat dat nu tijdelijk zo is. In de emotie zitten. Wandelen met iemand die depressief was.

 

WAT DOET DE KERK VOOR EEN ANDER DIE ZICH EENZAAM VOELT?

Grote rol, uniek orgaan. Er is niet een aspect van het leven maar het gaat om heel het leven. Het zijn van de plek, zonder nog dat je iets hoeft te organiseren. We hebben een gezamenlijk doel en dat maakt dat allerlei verschillende mensen zichzelf kunnen zijn. Lunch die we samendoen op zondag, waar we samen zijn en de ander te zien.

 

WAT ZOU JIJ MORGEN KUNNEN DOEN TEGEN EENZAAMHEID?

Je leven openen voor anderen. De ander zien staan. Internet een bakkie koffie geven, pizza geven. In de kou en de regen. Het wordt altijd zo groot gemaakt en dan maken we het alsnog eenzaam. Als je jezelf oké voelt kan je je makkelijker openen voor anderen. Het begint met zien, anders kun je ook niks doen. Dan laat je een moment voorbijgaan waarin je verbinding had kunnen maken. Dat je er bewust mee bezig bent is het verschil. Je mag ook oefenen daarin, als het nu niet lukt dan de volgende keer wel. Iedereen is zo bezig met z’n eigen dingen dat je niet meer ziet wat er gebeurt. Ervaringen delen en vertellen hoe jij dat voelt.

Religie is iets wat kan verbinden en daar zitten ook gevaren aan, maar het kan ook heel verbindend werken.

Het helpt overstijgend, ik kan liefhebben los van mijn eigen voorkeuren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *